Doliu în voleiul românesc! A murit Mircea Tutovan

A câştigat campionate, trofee naţionale şi internaţionale, dar luni dimineaţa, nu a mai putut câştiga şi lupta cu viaţa. Mircea Tutovan, cel supranumit „Tunarul Europei”, a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, acolo unde fusese internat în urmă cu câteva zile, fiind depistat cu o infecţie puternică în organism. Tutovan se confrunta şi cu probleme cardiace. În 13 martie, fostul voleibalist ar fi împlinit 72 de ani.

Născut în localitatea sibiană Moşna, în 13 martie 1952, Tutovan şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei de voleibalist la Dinamo Bucureşti, cu care a câştigat 10 titluri de campion al României, Cupa Cupelor şi Cupa Campionilor Europeni.

În 1981, Tutovan a ajuns la Şimleu Silvaniei, doctorul Puşcaş Ioan având o contribuţie majoră în transferul său la echipa şimleuană. Cu Tutovan în echipă, Silvania Şimleu Silvaniei a obţinut în 1983 cea mai bună clasare din istoria voleiului şimleuan, locul trei după Dinamo şi Steaua. În acelaşi an, Tutovan a cucerit Cupa Balcanică cu echipa din Şimleu şi tot în acelaşi an s-a transferat la Elcond Dinamo Zalău, unde a evoluat timp de câteva sezoane.

Mircea Tutovan are peste 300 de meciuri în echipa naţională a României, fiind şi căpitanul acesteia în perioada cât a activat sub tricolor. Cu naţionala României, Tutovan a cucerit două medalii de bronz, la Campionatul European din 1971 şi din 1977, iar în 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen a ocupat locul 5. După Campionatul European din 1973, din Spania, Tutovan a fost supranumit „tunarul Europei” datorită serviciilor foarte puternice şi atacurilor devastatoare.

După perioada petrecută la Zalău, Tutovan a mai activat la o echipă din Bistriţa, iar doi ani mai târziu, la o echipă din Ştei. La 41 de ani, din cauza unei accidentări la umăr, Mircea Tutovan a fost nevoit să pună punct carierei, revenind în oraşul care i-a fost a doua casă – Zalău.

Era prezent la aproape toate meciurile de volei din Sala Sporturilor, până în urmă cu doi ani, când a decis să se mute la Biuşa, o localitate din comuna Benesat.

Ultimul eveniment sportiv la care a luat parte fostul mare voleibalist a fost expoziţia foto organizată în luna noiembrie, la Sala Sporturilor, de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, intitulată „Aspecte din istoria sportului zălăuan”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 

4 Thoughts to “Doliu în voleiul românesc! A murit Mircea Tutovan”

  1. […] A câştigat campionate, trofee naţionale şi internaţionale, dar luni dimineaţa, nu a mai putut câştiga şi lupta cu viaţa. Mircea Tutovan, cel supranumit „Tunarul Europei”, a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, acolo unde fusese internat în urmă cu câteva zile. În 13 martie, fostul voleibalist ar fi împlinit 72 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Vom reveni. Citeste mai mult […]

  2. Silvia Bodea

    Dumnezeu să-i dăruiască odihna veșnică!

  3. Anonim

    Sincere condoleante familiei!

  4. Anonim

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Leave a Comment